Janne-vaarin kirjeitä Helsingistä 1926

Isoisäni Vilho Johannes Oksanen (s. 1900) eli Janne joutui tulemaan Asikkalan Vesivehmaalta Helsinkiin töihin ansaitsemaan elantoa kasvavalle perheelleen. Nämä kirjeet löytyivät ullakon tiivisteistä, kun talon uusi omistaja teki remonttia. Kirjeet on litteroitu sellaisenaan, vain muutama piste on laitettu pilkun paikalle. Täytyy ihailla, että kansakoulupohjalta on näin hyvää kieltä osattu käyttää.

Mummini Ida os. Vilen, johon Janne rakastui (eikä ihme).

Pasila 15/7 26

Vaimoni ja Lapset!

Terveiset täältä Helsingistä. Aloin pistämään jonkun sanan, ettet ole huolissasi. Minä en saanut töitä sieltä Lahdesta, vaikka tapasin Eskolankin. Hänen täytyi siirtää se työnsä tuonnemmaksi, äitinsä kuoleman tähden, vai liekkö rahapula tehnyt kiusaa. Minä tulin jo tänne maanantaina mutta en saanut töitä ennen kuin keskiviikkona. Nyt olen tuntipalkalla 9 mk tunti mutta pian taidan päästä summa töihin. Muuten tämä tunti työ on niin helppoa etten ole vielä koskaan näin helpolla päässyt kirves töissä.. Silloi kun läksin kotoa tuntui vähän raskaalta kun ei ollut rahasta kaaraa (?). Mutta onni potkaisi matkalla minä vaihdoin pyörää Suhosen kanssa ja sain 475 mk väliä ja vanhan pyöräni. Minä jätin Äidille 200 mk ja käskin sen tuomaan sinulle. Suhonen jäi maksamaan 75 mk mutta hän tuo sen rahan sinulle pian. Väinö [Vilén, Jannen lanko, Ida-vaimon 1904 syntynyt nuorempi veli] oli 2 pv töissä viime viikolla, sitten otti loppu tilin. Nyt hän haki uutta työtä kolmatta päivää ja pääsee sinne missä on Elsan [Vilén os. Alm, Ida-vaimon Anton veljen vaimo] velikin. Se tuli keskiviikkona Lahteen rahojansa hakemaan ja pitäis tulla tänään ilta junalla takaisin ja huomenna töihin. Mutta en tiedä josko Väinö viihtyy raskaissa töissä, tuntuu ettei hän ole sen sortin mies. Minä koitan lähettää rahaa ensi viikon lopulla, että tiedät mennä hakemaan postista, tili tulee ensi viikon torstaina. Eihän se kyllä ole kuin rohkea viikon tili. No ei muuta tällä kertaa kuin voi parhaiten lastemme kanssa.

Janne

Äidille terveisiä jos näet.

Osoite: Susannankatu 8. Pasila

Kyllähän näin komeaa miestä saattoi jo kaivatakin pois Helsingistä.

Helsinki 26/7 26

Perheelleni!

Lämpimät terveiset täältä kivi-kylästä. Tuntuu kovin raskaalta tämä kirjeellinen keskustelu, kun ei ole vielä tottunut olemaan perheestään niin kaukana että näin täytyy puhella. On ollut kovin ikävä sinua ja lapsia, ei ainoata tuntia mene etten aina ajattelisi tätä kova-kohtaloista elämäämme. Tekisi mieli jo käymään kotona mutta eihän se sovi vielä, enkä kehtaakkaan ihmisten takia, sanoisivat heti että pianhan se routa kotia ajo. Minä olen ollut viikon päivät kovassa nuhassa ja yöllä on ollut kuumetta, mutta nyt se jo menee ohi. Töissä olen sentään ollut joka päivä. Väinö oli radalla hanttitöissä viikon päivät, nyt minä hommasin sen samalle työmaalle jossa minäkin olen. Minä olisin lähettänyt sinulle rahaa jo viime lauvantaina mutta kun sinä sanoit, ettei ole vielä kiirettä niin annoin vähän Väinölle viikon päiviksi lupasi maksaa ensi tilistään. Työ välineisiin minulta on mennyt jo 300 sataa ja sitten ostin puseron ja paidan, nenäliinoja ja sukat kun en muistanutkaan työsukkia laittaa mukaan. En minä pesetä täällä pyykkiä se tulee niin kalliiksi että kannattaa melkein käydä kotona pesettämässä. Koitan tulla toimeen ensi kuun puoli väliin jos sitten kävisin siellä. Minä laitan nyt ensi pyhänä rahaa sinulle, luulen että saan jo sen verran kasaan etten jää itse pulaan. Ja saanhan minä jo pois Väinöltäkin lauvantaina. Älä ole sinä itse missään puutteessa, osta nyt vaatetta itsellesi sen mukaan kun minä voin rahaa lähettää. Jos sinä satut näkemään Äitiä niin sano terveisiä hänelle ja sano ettei hän ole missään huolissaan minusta. No ei muuta kuin parhainta vointia toivottaa

Isä pappa.

Osote sama

Janne oli rakennushommissa koko elämänsä. Tässä rakennetaan mökkiä Rutalahdelle.

Pasila 26/8 26

Rakkaat omaiseni!

Tervehdys taaskin täältä minulta sinne teille kotimökille. Sain kirjeen tällä viikolla sinulta ja äidiltä, rupesin vastailemaan kun oli hyvää aikaa. Minä olen ollut terveenä ja hyvissä työ voimissa tällä viikolla. Saan huomenna ehkä suuremman viikko tilin kuin koskaan olen saanut. Olen tässä hartaasti vartunnut sitä kirjettä jossa ilmoitat siitä uudesta perijästä, sillä minä en tule ennemmin sinne käymään ennen kuin ——— – syntynyt maailmaan sillä eihän näitä matkoja passaa käyhän järin usein tehdä. Ellen saa jo huomiseen mennessä niin kai jo ensi pyhään tulee. Kirjoita heti että saan järjestää matkani paremmin. Jo sinulle sattuu vakavammasti käymään niin älä ainakaan rahoja säästä, ota apu mistä parhaiten saat sillä minä olen ehkä liian heikko lapsia hoitelemaan jos Äitin täytyisi jättää lapset orvoiksi maailmaan. Jos tämä kirje kerkiää sinne ennen kuin Hulta [Jannen Ida-vaimon nuorin sisko] lähtee niin ei sinun tarvitse lähettää niitä alusvaatteita sen mukana kyllä minä tulen toimeen siihen asti kun tulen kotona käymään. Tuomisen Lauri kirjoitti minulle tänne ja pyysi hommaamaan töitä itselleen mutta en ole saanut. Kyllä täällä töitä on mutta en kerkiä hakemaan. Minä kirjoitan Laurille.

Ei muuta kuin voikaa parhaiten toivottaa kaipaava Isä.

Äidille myös terveisiä ja kiitos kirjeestä.

Asikkalan Vesivehmaan lapsia. Istumassa vasemmalta Mirja Hietala sylissään Aune Oksanen, Eeva Hietala, Irja Oksanen, Liisa Oksanen, Rauni Vilen ja Unto Vilen. Seisomassa vasemmalta Veikko Siukola, Reino Vilen, Yrjö Oksanen ja Martti Oksanen.

Pasila 31/8 26

Rakas vaimoni ja lapset!

Lämmin tervehdys täältä –. Olen tässä niin mielissäni etten voi oikein kielin kertoa siitä kun minullakin on siellä se timpuri varttumassa kotona. Olen ollut vähän pahoillani kun et lähettänyt housun mittaa että tietäisin ostaa kankasta, pääsisi tänne töihinkin Isänsä kanssa. Mutta eihän se nyt voi lähteä kun ei ole vielä kirkkopukuakaan, työ puvusta puhumattakaan. No niin koita nyt olla niin helpolla kun suinkin passaa, että siitä vähän voimistut, ei sinulla ole toisten lasten kanssa lepoa ollutkaan. Minä tulen ensi lauvantaina kotia, tulen siinä junassa joka on 6 ip Lahdessa. Siitä tulen Peltotalon autolla täältä tulee yksi kortteeri toveri ja kotiansa Hillilään tullaan samalla vaunulla. Laita sitten kahvia ½ 7 ajaksi jos ne ajaa autolla sinne meille asti niin ei kehtaa olla käskemättä. Hultakin se lähti noin pari tuntia sitten sinne Ganataan me oltiin oikein joukolla saattamassa laiva rantaan. Koko niitten lähtö onnistui melko hyvin tähän asti.

Saakohan se mumu lapsia kotia siksi kun minä tulen. Minä kirjoitin viime lauvantaina sinulle ja laitoin vähän rahaa mutta en tietä josko se on tullut. No ei mulla tällä kertaa kun vointia mitä parhainta

toivottaa Isä.

Väinöltä paljon terveisiä.

”Tytöt kauniit kuin ruusun oksat”. Irja (vas) ja Liisa Oksanen.

Pasila 14/9 26

Rakkaat omaiseni!

Tervehdys taaskin täältä Helsinkistä. Aloin pistämään jonkun sanan kun on niin hyvää aikaa näin iltaisin. Minä olen ollut terveenä ja työtkin on luistanut taas entiseen tapaan. Viime viikolla en saanut tiliä kuin kirjoita nyt kun sattuu joka (?) 250 mk. Meinasi tehtä rahasta ihan lopun kun täytyi maksaa se kortteerikin. Kun tarkkaan töissä elelen niin pääsen tiliin asti. Mutta jos niin tiukalle käy niin onhan Väinöltä tällä kertaa vähän rahaa, saanhan siltä. Tällä viikolla saan sentään taas koko hyvän tilin yli kuusi sataa markkaa riittää se yhden viikon tiliksi. Joutaisi jo sitten taas sinnekin mutta jollet tarvitse niin tuon vasta mikkona tullessani. No niin kuinkas olette siellä jaksaneet oletteko ollu terveenä. Sinä ja pikku poika. Vaan onkos tullut mitään jälki kipuja. Tytöt kai on terveitä kuin ruusun oksia. Tämä näin hiljainen ja pieni puhe tuntuu niin sanomattoman ikävältä. Mutta koitetaan nyt kärsiä, ehkä tulee vielä aika ettei minun tarvitse näin kaukaa elatusta hankkia, vaan saataisiin edes saman katon suojissa olla. Olen meinannut kirjoittaa Kuituselle jos sillä olisi töitä talveksi mutta en oikein arvaa. Voivat meinata, että kiiruumman ajan on poissa ja huonomman ajan olisi töissä. Jos lopetan tällä kertaa kun ei oikein järkeni luista kun toiset säplättää suutaan ei tule kirjoituksesta mitään. Voi nyt parhaiten lasten kassa, Janne.

Äitille myös terveisiä.

Koko Oksasten klaani koolla: Vas. Liisa, Yrjö, Martti, Irja, Aune, Teuvo ja Tuula. Veikko-poika kuoli heti synnyttyään.

Helsinki 19/9 26

Vaimoni ja Lapset!

Tervehdys taaskin täältä Helsinkistä. Aloin tässä taas pistämään pienen kirje lappusen sain sinulta viime viikolla kirjeen ja rupesin vastaamaan. Minä kirjoitin sille Kuituselle siitä kummiksi tulosta mikonpäivänä, vaikka en meinannut oikein arvata. Olen ollut vähän harmitettu kun Toivosen väet tulee sinne Hillilään mikonpäivänä ja sanovat käyvänsä siellä Vehmaallakin. En tietä käskisinkö poikkeamaan siellä meillä vai antaako tulla ilman käskemättä, paha on käskeä mutta paha on olla käskemättäkään, puhu sinä siihen mielipiteesi. Kuinkas siellä on sen pernan otin kanssa ota nyt joku sitä ottamaan, älä mene itse vilustumaan, olet vielä liian heikko, eihän siitä vieraskaan niin maailmoita ota. Mutta kuinkas se sinun Lahdessa käymisen kanssa, vaan tottakai sinä käyt ennen mikonpäivää. Osta se kahvimylly sieltä ettei minun tarvitse sitä täältä tuoda vaikka oli puhe. Mutta kuinkas sinä tulet rahoista toimeen jos sinne tulee vielä verokuittikin. Kirjoita heti niin minä koitan lähettää parhaani mukaan. Mutta kuulehan, laita nyt sitä vaarin kaljaa mikoksi, ei sitä paljon tarvitse kun se vaan on hyvää. Ne Kuitusen väetkin ovat hyviä arvostelemaan jos sattuisivat tulemaan. Jos on jotakin tuotavaa täältä mitä et saa Lahdesta niin kirjoita tuon tullessani.

No en minä muista tällä kertaa muuta asioita vaan kirjoitanhan minä vielä ennen mikonpäivää. Terve nyt taas ja voi hyvin lasten kanssa. Toivottaa aina muistava Isä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *