Tietoja minusta

Kirjailijakuva Punaisten panssarijuna 1918 -kirjaa varten. Into Kustannus, elokuu 2017. Kuva: Nauska.

Valmistuin maisteriksi Helsingin yliopiston arkeologian laitokselta, mutta työurani olen tehnyt tiedottajana ja toimittajana. Historia on intohimoni ja kirjoitan nykyään työkseni tietokirjoja joiden aihepiirit vaihtelevat kivikaudesta lähihistoriaan. Uusimmissa kirjoissani olen hyödyntänyt isän puoleisten sukulaisteni seikkailuja mutta laajentanut tarinoita laajempaan historialliseen kontekstiin.

Maaliskuussa 2022 matkaan Yhdysvaltain länsirannikon Astoriassa perustetun kalastusosuuskunnan matkassa Vienan Karjalaan kirjassani Amerikansuomalaiset Knäsössä, Neuvosto-Venäjällä 1922. Kirjoittaja olen tietenkin minä itse, Tuija Wetterstrand, ja kustantaja Siirtolaisuusinstituutti, jonka verkkokaupasta kirjaa voi tilata. Kirja löytyy myös vapaasti ladattavana e-kirjana Doriasta. Kirja sai alkunsa kun aloin tutkia miten isoisän isäni päätyi Amerikasta Neuvosto-Karjalaan.

Elokuussa 2019 ilmestyi ”Hennalan helvetti” SKS:n kustantamana. Tarkastelen siinä Hennalan vankileirihelvettiä kasvatusosaston työn kautta. Kirja on viimeinen osa trilogiasta, jossa seuraan isoenoni vaiheita alkaen tammikuusta 1915 kun hän muuttaa Asikkalan Vesivehmaalta Helsinkiin töihin ja päättyen elokuuhun 1919 kun hän kävelee vapauteen Konnunsuon vankisiirtolasta, minne Hennalan vankeja lähetettiin kun vankileiriä oltiin sulkemassa.

Trilogian edellinen osa ”Punaisten panssarijuna 1918” ilmestyi Into Kustannukselta elokuun 2017 alussa. Kirjani tarina rakentuu muistitietoaineistosta sekä asiakirjalähteistä ja sitä kuljettaa eteenpäin Suomen punaisen kaartin panssarijuna n:o 1. Sisällissodan tapahtumia tarkastellaan junan liikkeiden kautta. Miehistön sekä junaan liittyvien henkilöiden kohtaloita seurataan johdonmukaisesti sodan alusta sen katkeraan loppuun saakka.

Isoenon tarinan ensimmäinen osa ilmestyi blogimuotoisena kategoriassa ”Isoenon Helsinki 1915-1917”. Täydensin panssarijuna-kirjan tapahtumia ennen sisällissotaa ja valotin lisää siinä esiintyvien henkilöiden taustoja, alkaen tammikuusta 1915 kun nuori isoenoni tulee maalta töihin Helsinkiin. Blogini muut kategoriat keskittyvät nekin historiaan sekä arkeologiaan, erityisesti kalliotaiteen kiehtovaan maailmaan.

Haluatko kysyä jotain, kommentoida aiheistani tai antaa lisätietoja? Olen suunnattoman iloinen, jos otat yhteyttä: