Summer of 69 – kesä ennen kansakoulua

Koulujen päättäjäiset on juuri vietetty. Itse valmistauduin 50 vuotta sitten viimeiseen kesään ennen koulun aloittamista. Asuin Rovaniemellä, osoitteessa Maakuntakatu 14. Lähin ja tuleva kouluni oli Ounaskosken kansakoulu samalla kadulla, vain noin 200 metrin päässä.

Muistot niin monen vuoden takaa ovat tietenkin hataria, mutta muutama on jäänyt kirkkaana mieleen. Ensimmäisenä, silloin järjestettiin ennen kouluun menoa koulukypsyyskoe. Piti päätellä kuvien perusteella, miten seuraava kuva pitäisi piirtää. Yhdessä kuvassa liehui tangossa Suomen lippu ja siinä vieressä olevan tankoon olisi tietenkin pitänyt piirtää lippu liehumaan samaan suuntaan tuulen mukaan. Piirsin kuitenkin lipun liehumaan vastakkaiseen suuntaan kun se näytti symmetrisemmältä. Tajusin virheeni heti ja viittasin kokeen pitäjän paikalle. Hän ilmoitti, että korjausta ei voi tehdä. Pääsin kuitenkin testistä läpi ja aloitin ekaluokan ihan normiluokassa. Ounaskosken koulun sivurakennuksessa toimi silloin apukoulu. Apukoululaisilla oli oma pihakin välitunteja varten. Aika hirveää nykynäkökulmasta.

Ensimmäinen koulupäivä oli sateinen. Kansakoulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden luokat olivat alakerrassa, kolmannen ja neljännen yläkerrassa. Sitä en muista, miten oppilaat jaoteltiin eri luokkiin. Meidän luokalla oli Pekka Alanärä, jonka isällä Lauri Alanärällä oli valokuvaamo Rovakadulla. Hän ikuisti meidän luokan ensimmäisen koulupäivän. Nämä kuvat ovat harvinaisuuksia, ehkä ainoita sen vuosiluokan tai myöhempienkin ensimmäisestä koulupäivästä.

Ounaskosken kansakoulun piha ensimmäisen koulupäivän alkaessa syksyllä 1969.
Kuva: Lauri Alanärä.
Opettaja Pirkko Niemi opettaa, miten viitataan. Minä itse vaaleansinisessä puserossa ja punaisessa liivimekossa opettajan käden kohdalla. Kuva: Lauri Alanärä.
Oppikirjoja jaetaan.
Kuva: Lauri Alanärä.
Huomatkaa harmooni luokan nurkassa!
Kuva: Lauri Alanärä.
Pekka on ainoa, joka innostuu opettajan vetämästä jumpasta. Huomatkaa äitien reaktiot taustalla.
Kuva: Lauri Alanärä.
Ollaan saatu aapiskirjat, uuden uutukaiset Kirsi Kunnaksen ”Aikamme aapinen”.
Kuva: Lauri Alanärä.
Lisää hämmentyneitä ekaluokkalaisia. Mitähän tästäkin tulee? No, ihan hyvää tuli.
Kuva: Lauri Alanärä.

Ensimmäisen koulupäivän hämmennyksestä muistan sen, kun tulin lapsuudenystäväni Tomi Gröhnin kanssa yhdessä luokkaan ja varasin meille pulpetit ensimmäisestä rivistä. Sen jälkeen Tomia kiusattiin niin, että tiemme erosivat lopullisesti. Ehkäpä nykyään tyttöjen ja poikien ystävyys on sallitumpaa, eikä herätä niin paljon hämmennystä.

Muistan vielä ensimmäisen hammaslääkärin tarkistuksen. Meidän ikäluokalle ei ollut olemassa hammashuoltoa ennen kansakoulua. Niinpä lähes kaikilla oli juuriin saakka mädänneitä maitohampaita, joita sitten itkun kanssa revittiin irti. Ei mitään lapsiystävällistä kohtelua silloin.

Ounaskosken kansakoulu on nykyään purettu homeongelmien vuoksi. Se muuttui kansakoulusta peruskouluksi ihan ensimmäisten koulujen joukossa kun peruskoulu-uudistus astui voimaan 1972. Uudistus alkoi Kemijärveltä ja muistaakseni 1973 se astui voimaan Rovaniemellä niin, että nelosluokalle menimme peruskouluun, eikä meidän enää tarvinnut pyrkiä oppikouluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *