Tuija Wetterstrand – Tietoja minusta kirjailijana

Kirjailijakuva Punaisten panssarijuna 1918 -kirjaa varten. Into Kustannus, elokuu 2017. Kuva: Nauska.

Valmistuin maisteriksi Helsingin yliopiston arkeologian laitokselta, mutta työurani olen tehnyt tiedottajana ja toimittajana. Historia on intohimoni, ja sen vuoksi olen varmaankin innostunut kirjoittamaan tietokirjoja joiden aihepiirit vaihtelevat kivikaudesta lähihistoriaan. Uusimmissa kirjoissani olen hyödyntänyt isän puoleisten sukulaisteni seikkailuja, mutta laajentanut tarinoita laajempaan historialliseen kontekstiin. Lisäksi pöytälaatikossani muhii parhaillaan historiallinen romaani, jonka lähdeaineisto pohjautuu viimeisimpiin tietokirjoihini. Se ilmestyy, kun ilmestyy.

Uusimmassa kirjassani Amerikansuomalaiset Knäsössä, Neuvosto-Venäjällä 1922 matkaan Yhdysvaltain länsirannikon Astoriassa perustetun kalastusosuuskunnan matkassa Vienan Karjalaan. Kirjan on kustantanut Siirtolaisuusinstituutti, jonka verkkokaupasta kirjaa voi tilata. Kirja löytyy myös vapaasti ladattavana e-kirjana Doriasta. Kirja sai alkunsa, kun aloin tutkia miksi ja miten isoisän isäni päätyi muuttamaan yli 20:n Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen Neuvosto-Karjalaan ja rakentamaan elämänsä jälleen kerran aivan alusta. Tarinan ”etko-osa” Amerikkaan kadonneen isovaarini jalanjäljissä ilmestyy parhaillaan jatkokertomuksena historiablogissani, myöhemmin kokoan luvut yhtenäiseksi kirjaksi.

Elokuussa 2019 ilmestyi ”Hennalan helvetti” SKS:n kustantamana. Tarkastelen siinä Hennalan vankileirihelvettiä kasvatusosaston työn kautta. Kirja on viimeinen osa trilogiasta, jossa seuraan isoenoni vaiheita alkaen tammikuusta 1915 kun hän muuttaa Asikkalan Vesivehmaalta Helsinkiin töihin ja päättyen elokuuhun 1919 kun hän kävelee vapauteen Konnunsuon vankisiirtolasta, minne Hennalan vankeja lähetettiin kun vankileiriä oltiin sulkemassa.

Trilogian edellinen osa ”Punaisten panssarijuna 1918” ilmestyi Into Kustannukselta elokuun 2017 alussa. Kirjani tarina rakentuu muistitietoaineistosta sekä asiakirjalähteistä ja sitä kuljettaa eteenpäin Suomen punaisen kaartin panssarijuna n:o 1. Tein kirjaa varten vuosien arkistotyön. Aikaisemmin panssarijunan n:o 1 johtajista tai miehistöstä, saati heidän taustoistaan tai myöhemmistä kohtaloistaan, ei tiedetty juuri mitään. Kirja seuraa sisällissodan tapahtumia panssarijunan eliittitaistelijoiden silmin. He kokevat sodan toiveikkaan alun, verisen käännekohdan ja paniikinomaisen paon vihollisen tieltä. Punaisten huolimattomuus, epäonnistuneet ajoitukset ja silkka huono onni seuraavat toistaan.

Isoenon tarinan ensimmäinen osa ilmestyi historiablogissani kategoriassa ”Isoenon Helsinki 1915–1917”. Täydensin panssarijunakirjan tapahtumia ennen sisällissotaa ja valotin lisää siinä esiintyvien henkilöiden taustoja, alkaen tammikuusta 1915 kun nuori isoenoni tulee maalta töihin Helsinkiin. Blogini muut kategoriat keskittyvät nekin historiaan sekä arkeologiaan, erityisesti kalliotaiteen kiehtovaan maailmaan.

Julkaisuluetteloni kokonaisuudessaan löytyy linkistä Julkaisut.

Haluatko kysyä jotain, kommentoida aiheistani tai antaa lisätietoja? Olen suunnattoman iloinen, jos otat yhteyttä: